Engedély a zsebben, jöhet a munka

Mindennapos történet: ide keveredik valahogyan egy tunéziai jegyellenőr, s miután bizonyos idő elteltével megunja az édes semmittevést, elemi erővel tör fel benne a vágy, hogy újra dolgozzon. Már indulna is, hogy a BKV-nál sebtiben felvételre jelentkezzen, amikor felvilágosítják: amire készül, ahhoz szükséges a munkavállalási engedély Magyarországon – vagyis hungary work permit.

Emberünk nagyot néz, pedig ha kissé tájékozottabb, tudhatta volna, hogy aki nem uniós állampolgárként hazánkban dolgozni kíván, annak munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie. Ezt a jogszabály kötelezően előírja.

Hogy eleget tegyen a tunéziai óhajának, a BKV illetékese – kvázi leendő munkáltatóként – esetünkben a budapesti Munkaügyi Hatóságnál intézi a munkavállalási engedély beszerzését. Ugyanis munkavállalási engedélyt Magyarországon – vagyis hungary work permit, az angolul értő tunéziaiaknak – a jövőbeni foglalkoztatás helye szerinti hatóságnál kell kérelmezni. Itt meg kell adni a foglalkoztató, a harmadik országbeli állampolgár, valamint az ellátandó munkakör adatait, s aztán – reszkessenek a bliccelők!

Back to Top