Kúszni-mászni, azaz játszani a legjobb!

Kicsi korban minden játék, minden felfedezés, minden kaland. A kúszás, az összes nagy nehezen, de vidáman megtett centiméter, a mászás, a kapálózás, a forgás… Bármi és minden szórakoztató, nevettető, és persze készségeket, képességeket fejlesztő. Mert kezdetben valóban nincs az a mozdulat, vagy tevékenység, ami ne járulhatna hozzá a fejlődéshez.

A varázsszőnyeg nemcsak Aladdinnak jött be!

játszószőnyeg nagyszerű találmány, ami leginkább a legapróbbaknak ajánlható. A babáknak konkrétan ezer százalékosan garantálja a jó szórakozást, a kikapcsolódást, aminek az értéke önmagában felbecsülhetetlen, viszont szülői szemmel nézve aligha megfogalmazható mennyire lényeges, örömteli és megnyugtató. Látni, amikor a gyerkőc jól érzi magát, amikor boldogan fedezi fel a környezetét, amikor magáról is megfeledkezve olyan mozdulatokat produkál, amiket azelőtt sohasem. Felejthetetlen élmények, amik megédesíthetik a mindennapokat. A mulatáson túl azonban még számtalan előny is bezsebelhető a szőnyeg alkalmazásával, például a finommotorikus készségek fejlődése, azaz az aprólékos, finom mozdulatokon keresztül az agy megfelelő részei erősödnek, ezáltal egyre könnyebbé válhat a mozgás.

Miben rejlik a szőnyeg vonzereje?

A színekben, az izgalmas mintákban, amiket a gyermek lekövethet előbb a szemeivel, aztán a kezeivel, majd a szem-kéz koordináció fejlődésével mind pontosabbá, célzottabbá alakulnak a mozzanatok. Ezen túl a szőnyeg kényelmes, pihe-puha, biztonságos felület, ahol jó érzés hasalni, vagy hanyatt feküdni, ahol a legjobb szórakozás ide-oda kúszni vagy forogni. A biztonság kulcsfontosságú, nyilván szülői szemmel ez az egyik leglényegesebb szempont. Ha a gyerkőc jól mulat, ha lefoglalja mindaz, amit lát, tapint, akkor a szülők nyerhetnek egy kis szabadidőt, végezhetik a saját feladataikat abban a biztos tudatban, hogy szemük fényével minden rendben van.

A gyors, eredményes fejlődés egyik kulcsa az önkéntelen, nem tudatos, gyakorlat alapú tapasztalás. A játék ezért pótolhatatlan, egyúttal utánozhatatlan eszköz, ami mindenkinek jó, és ami bármilyen furcsán is hangzik, de élni tanít.

Milyen tényezőkre éri meg odafigyelni vásárláskor?

Először is a méret lényeges. A kínálatban több variáció is elérhető, azaz az érintett helyiség adottságai épp úgy belekalkulálhatóak a választásba, mint a gyermek aktuális igényei. Másrészt nem mindegy, hogy milyen színek, minták, formák vonulnak fel a szőnyeg közvetítésével. Már babakorban is jól megfigyelhető, hogy melyek azok az árnyalatok, motívumok, amik valamilyen rejtélyes oknál fogva jobban vonzzák a kicsiket, mint a többi lehetőség. Sokan azt állítják, hogy ezt is a megfigyelés alakítja, azaz látják a szülők reakcióit, és ahhoz igazítják a saját ízlésüket. Mindenesetre már nagyon apró korban észrevehetőek ezek a pici, de beszédes jelzések.

Mit ért meg mindebből a gyermek?

Sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a babák mit képesek felfogni mindabból, amit a játszószőnyeg kínál számukra. A kutatások ezzel a kérdéssel is foglalkoztak, nem véletlenül. A vizsgálatok során egyértelműen kiderült, hogy a csecsemők konkrétan figyelik a legapróbb mozdulatokat, a színeket, valamint a mintákat is. Miközben eleinte reakció nélkül észlelnek, legalábbis kívülről így néz ki, valójában az agy már dolgozik, és zajlik a fejlődés, az alakulás, a tanulás. Úgyhogy bátran, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy nagyon is sokat felfognak a környezetükből. Többek között ezért annyira értékes egy ilyen szőnyeg, mert ez számtalan készség, képesség alapú területet fejleszt, miközben a gyermek érdeklődését is leköti.

Sokan úgy igyekeznek lefoglalni gyerkőcüket, hogy statikus helyzetben tartják őket. Ám a lurkókról tudható, hogy a legnagyobb boldogságot számukra a mozgás jelenti. A mozgás maga az élet a természetben is. Ha mozoghatnak, akkor jól érzik magukat, és akkor a legerőteljesebb a változás fizikai, szellemi szinten egyaránt. Márpedig a szőnyegen kúszni-mászni, forogni, vagy egyszerűen csak picit mélázni, megpihenni az egyik legizgalmasabb dolog, a babák reakcióiból egészen biztosan erre lehet következtetni.

Back to Top