Mit kell tudnod a teliholdról? Így hat az emberi testre és sorsra

A nem látható dolgok létezésében kételkedünk, és / vagy félünk tőlük. Sokan nem hisznek semmilyen istenségben, sem a szellemekben; mások szorongva érzik magukat teljes sötétségben. Az ellentmondás: a rádióhullámokat se látjuk, a szelet se mi dobáljuk a kezünkkel (inkább az minket), és a hang is csak átvitt értelemben lehet színes. Ezekről mégis elhisszük, hogy léteznek.

Vajon mi az igazság? Hatnak ránk az égitestek láthatatlan energiái: bolygók mozgása, csillagok együttállásai? Vagy mi erőteljesebb szervezetek vagyunk az óceánoknál is, akik az ár-apály jelenség formájában térdet hajtanak a Nap és a Hold gravitációs erejének? 

A Hold és általában az égitestek élőlényekre és a környezetre gyakorlot hatásai mindig foglalkoztatta az embereket. Megfigyelések szültek babonákat; rituálékat alapoztak rá. A technika fejlődésével a tudomány is vizsgálni kezdte “jól bevált” módszereivel a kérdéskört. A statisztikák, az emberek tapasztalatai és a tudományos eredmények sokszor nincsenek összhangban. Kinek hihetünk? Milyen hatásokat várhatunk az “égiektől”? Mire képes a híres-hírhedt Telihold? Ha cikkünk után is tanácstalan vagy, keresd fel az Ezo TV oldalát!

Ár-apály

Az ár-apály jelenséget már a legelső emberek is megfigyelték, s lehetőség szerint hasznukra is fordították. A jelenség valódi okára csak később tudtak magyarázatot adni. Ma már általános iskolások is tudják: a Hold gravitációs hatása, illetve a Föld forgása során kialakuló centrifugális erők összjátékának eredménye a tengerjárásnak is nevezett jelenség.
Viszont, ha valami ennyire távoli dolog ekkora víztömegeket mozgat meg, akkor miért gondoljuk, hogy a mi, közel 70%-ban vízből álló szerveztünk érzéketlenül áll ellen a Telihold vonzerejének?

Holdciklus – női ciklus

A hasonlóság figyelemreméltó: Mind a Hold, mint a női nemi működés ciklikus. A ciklusok pedig 29, ill. 28 naponként ismétlődnek.
Vérünk 85%-át alkotja víz. Nem véletlen, hogy szakemberekben kíváncsiságát is felkeltette a két jelenség egybeesése. Vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy Újhold idején 28-30%-kal gyakoribb a menstruáló nők aránya, mint más holdfázisok idején. Mások ezt Telihold idején tapasztalják. Annyi bizonyos, hogy ez a két kritikus holdfázis van, amikor a normálistól eltérő működéseket tapasztalhatunk.

Már a 60-as években születtek vizsgálatok a hold ciklikussága és a nők termékenysége közötti összefüggés elemzésére. A tanulmány szisztematikus, 29.53 naponkénti (ez egy holdciklus hossza) ismétlődést mutatott ki a születések gyakoriságában 4 független születés sorozat (fiú, lány, sötét- és fehérbőrű gyermek születése) esetén. Az összefüggést a Hold, ciklusainak megfelelő eltérő fényességében látták.

Életfunkciók holdfényben

Az agyunk és izmaink 75%-a, szívünk 79%, májunk 86%-át alkotja az élet forrását jelentő víz. Emellett minden sejtünk felépítésében, a sejtek közötti terek kitöltésében szerepet vállal. Így bármely hatás, ami befolyással van erre az esszenciális vegyületre, hatással lesz az azt felépítő sejtre, szövetre, szervre is. Tanulmányok mutatták ki, hogy a különböző holdfázisok idején, a Telihold alatt a legjelentősebb mértékben, változik az idegi és a szív- érrendszeri aktivitás. Ennek pedig kihatása van minden fiziológiai folyamatra: az alvástól, a teljesítőképességen, napi ritmusunkon, a vérnyomásunkon át, a viselkedésünkig.

Fizikai teljesítőképességünk a Hold megvilágításában

76 egyetemista fiú végzett vizsgálat alapján: a nyugalmi vérnyomás (mind a szisztolés, mind a diasztolés) közel 5 mmHg-vel volt alacsonyabb Új- és Telihold idején az Első és Harmadik negyedhez képest. Számottevő pulzuseltérést nem találtak.
Terhelés után azonban a maximális pulzus és szisztolés vérnyomás is alacsonyabb volt (4 ütés/perccel, ill. 5 mmHg-rel) Új- és Telihold idején, szintén az Első és Harmadik negyed idején mért adatokhoz képest. Ezzel magyarázhatóan a Fizikai Fitness Indexe is 5 egységgel magasabb eredményt hozott ezekben az időszakokban. A terhelés utáni pulzusmegnyugvás is az Új- és Telihold idején következett be gyorsabban.
Összességében a tanulmány megállapította, hogy a Holdnak kimutatható hatása lehet a szív-, érrendszer működésére, s ezáltal a fizikai aktivitásra is, mely az Új- és Telihold időszakában megmutatkozó teljesítmény-növekedésben nyilvánulhat meg.

További vizsgálatok irányultak a rövid- és hosszútávú sportteljesítményekre is.

14 Taekwondo sportoló fiúnál vizsgálták a rövidtávú, robbanásszerű izomteljesítményt a különböző holdfázisokban. Bár a vizsgált teljesítménymutatókban nem, de a Fizikai Fitness Indexben növekedést mutattak ki Új- és Telihold idején.

Viselkedés

Statisztikák már születtek arra vonatkozóan, hogyan viselkedünk a különböző holdfázisok idején. Rendőrségi adatok állapították meg, hogy eltérő frusztráltság, feszültség, diszharmónia tapasztalható a társadalomban a különböző holdfázisok idején.
A gravitáció hatással van az idegekre. A Hold távolsága a Földtől összefüggésben van annak gravitációs erejével. Ezzel magyarázzák szakemberek a zavartabb, agresszívebb viselkedést, s az ebből adódó erőszakos társadalmi megnyilvánulásokat is.

Az univerzum működése csodálatos és nagyszerű! Az emberi elme viszont túl korlátozott ahhoz, hogy megértse működését. De ahhoz is, hogy elismerje annak létezését, amit nem érzékel. Ha valami nem nyert tudományos bizonyítást, nem feltétlen jelenti, hogy nem is létezik. Valószínű, csak a mi eszközeink és módszereink nem elég fejlettek, érzékenyek. Ezért élesítsük szenzorainkat! Ebben a hónapban is lesz Teli- és Újhold!

Back to Top