Ékszerdoboz választása: kihagyhatatlan tippek a döntéshez

Gyermekkorunk nagy slágere volt a zenélős ékszerdoboz. A legszebbek közé a forgó balerinát is magukban rejtők voltak. Ezek az önmagukban is ékszernek számító dobozkák örök sikerüket folyamatos megújulásuknak köszönhetik. Amióta ékszert viselünk, jelen vannak életünkben. Ismerjük meg közelebbről ezeket a varázslatos kincsesládákat, hogy amikor arra kerül a sor, sikerüljön kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbet!

A doboz titkai

Valami mesés, királylányos hangulat derengi körbe az összes ékszerdobozt. Tudjuk, hogy ékszert tárolunk bennük, mégis minden egyes felnyitásnál olyan érzésünk lehet, mintha a kalózok elrejtett kincseire lelnénk.

Az ékszerdoboznak egyszerű funkciója van: ékszereink lakóhelye mely védelmet nyújt az elkallódás, porosodás és egyéb külső hatások ellen. Sokan feleslegesnek tartják, azonban a rendszerető embereknek, akik megbecsülik ékszereiket kifejezetten hasznos.

Önmagában, üresen is van díszítő funkciója. Anyaga, alakja, mérete, kialakítása nagyon változatos. Funkciója szerint is többféle ékszerdobozt különböztethetünk meg.

A könnyebb eligazodás érdekében haladjunk szempontról szempontra!

Tárjuk fel a kis ládikó titkait!

Funkciós szempontok

Az ékszerdobozok a tárolás körülményeitől függően különböző plusz feladatokat láthatnak el.

  1. Az egyszerű, lakásba szánt dobozkák általában díszesebbek. Gyakran készülnek porcelánból, üvegből, kerámiából esetleg fából vagy valamilyen ötvözetből. Általában dísztárgyként is növelik a lakás fényét. Érdemes biztos helyen tárolni őket, mert törékenyek.
  2. Utazások esetén jól záródó, csattal, kulccsal, esetleg kódos zárral ellátott, bőröndszerű ékszerdobozok használata ajánlott. Mértük az egész aprótól a kisebb koffer nagyságúakig terjed. Áruk vetélkedhet a bennük tárolt javakéval. Belső kialakításánál figyeljünk az ékszerek dobozon belüli rögzítésére és a párnázottságra. Általában többrekeszesek, s az különböző ékszertípusoknak speciális kialakítású tárolórészt biztosítanak
  3. Eljegyzés, születésnap, évforduló

Bizony, bizony, a legegyszerűbb, egy ékszer tárolására alkalmas, legtöbbször plüss borítású, rózsa, szív, négyzet,.. alakú kis dobozkák is ékszerdobozok. Ilyet egyértelműen ajándékozás esetén válasszunk. Játszunk az alkalom hangulatával! Eljegyzés esetén szív, rózsa alak a preferált. Születésnapra az ünnepelt kedvenc színében gondolkodjunk. Gyermekeknek  a mese- vagy állatfigurás változatok közül válogassunk!

Kialakítási szempontok:

  1. Beszélhetünk egyterű, nem tagolt ékszerdobozokról. Ezekben egyféle anyagból készült ékszereket tároljunk: vagy csak aranyat, vagy csak ezüstöt. Ezek kisebb méretűek. Közöttük is találhatunk dísztárgy jellegűeket, de utazásra alkalmasakat is.
  2. Rekeszelt, osztott terű ékszerdobozok

Ezekbe már beletehetjük minden kincsünket. Általában a méret is ennek megfelelően alakul. A rekszek párnázottak, s ékszertípusnak megfelelő a kialakítás: nyakláncokat lógatva/lefűzve; karpereceket vázra illesztve; fülbevalókat párnába tűzve; medálokat jól zárható zsákocskákba tehetjük. Gyakran “emeletesek”, fiókszerű kialakítással. Áruk is ennek megfelelően alakul: pár ezertől egészen a 100 000 Ft-os kategóriáig találhatunk belőlük.

Általános érvényű szabály

Akár csak a születésnapi fülbevalót szeretnénk csak átadni benne, akár egy éves nagyköveti utazásra készülünk, vagy csak a szobánkban szeretnénk rendezett helyen tartani ékszereinket, van pár általános szempont, amire érdemes figyelni a választáskor.

1. Jó zárhatóság

Bár az arany nem érzékeny a levegőre, annak ötvözetei, illetve az ezüst, bizsu annál inkább. Válasszunk olyan ékszerdobozt, ami biztos védelmet nyújt a levegőben található anyagok (kén, pára,..) ellen.

Ezért, bár pompásan néznek ki az üveg és porcelán ékszertartók, gyakorlatilag kevésbé védenek megfelelően kialakított fém esetleg műanyag társaiknál.

A záródást és a biztonságot kulcsos, vagy kódos zárral tovább fokozhatjuk

2. Párnázottság

Mind az arany és az ezüst puhának számítanak a fémek csoportjában. Ütődésre, esetleges díszkövek sérülésére nagyon érzékenyek. Lehetőség szerint döntsünk egy megfelelően kipárnázott darab mellett!

3. Ár

A praktikusság, külsőségek, vagy egyszerre a kettő könnyen elvakíthat minket. Bár nagy értékeket tervezünk tárolni bennük, érdemes betartani a mondást: Ne kerüljön többe a leves, mint a hús! Mérlegeljünk ésszerűen az árakat illetően!

Legyen, fém, fa, porcelán… Forogjon benne balerina, vagy énekelje az Éjkirálynő áriáját… a lényeg a funkciójában rejlik! Mérlegeljünk józanul, majd válasszunk szívünk szerint. Ha nehéz a döntés… válasszunk többet! 😉

Back to Top