Mitől lesz sikeres a hajbeültetés?

A hajbeültetés eredményességét befolyásoló tényezők:

  • Műtét előtti faktorok: a kopaszodás oka, hajas adottságok, általános egészségügyi állapot, vaszkuláris betegségek, diabétesz stb.
  • Műtéti terv, hajvonal tervezés
  • Hajvétel, adóhely ellátása
  • Hajtüsző egység graftok kezelése
  • Befogadó terület ellátása, befogadó nyílások elkészítése
  • Graftok beültetése
  • Hajbeültetés utáni utókezelés

A műtét előtti személyes konzultáció során a beavatkozást végző szakorvos átbeszéli a pácienssel az elvárásait és a hajhiányára vonatkozó részleteket. A műtéti terv felállítása az adott hajbeültetésre illetve hosszú távra is fontos. A finom és dús hajvonal tervezés és kialakítás a páciensek egyik legfontosabb érdeke a természetes és valódi hajas hatás érdekében. Felelősséggel bíró szakorvos illetve klinika csak akkor ad műtéti javaslatot, ha nincs akadályozó tényező és korrekt, előzetesen egyeztetett eredményt tudnak biztosítani

 A hajvétel módját szintén a pácienssel egyetértésben kell megválasztani. Hosszú hajú férfi páciensek illetve hölgyek számára inkább alkalmasabb lehet a FUT –csíkvételi eljárás. A FUE (Follicular Unit Extraction) hajvételi eljárás a hajtüsző egységek egyenkénti kivételi elvén alapul.

A műtét elején a technikai paraméterek beállítását végezik el.  Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű a fejbőr rugalmasságának, a hámréteg vastagságának, keménységének, a graftok szöveti tapadásának felmérése, a hajtüsző egységek mikrokamerás feltérképezése hajsűrűség és eloszlás, lefutás vizsgálata, amelyet közvetlenül a műtét előtt és megkezdéskor végeznek el.  Ezen paraméterek ismeretében állítják be a hajvételi rendszert: kiválasztják a megfelelő körkést (pl. éles vagy tompa, sima vagy fogazott, milyen átmérő és típus szükséges), meghatározzák a hajvételhez szükséges vágási mélységet stb. Nagy jelentősége van a fejbőrből kimetszett gaftok mikrocsipeszekkel történő kihúzási technikájának is.

Kiemelten fontos a műtét egész ideje alatt a graftok megfelelő atraumatikus ellátása a kihúzás, kezelés (pl. számolás, szortírozás) és a beültetés folyamán. A graftok megfelelő közegben és hőmérsékleten való tárolása, védelme a kiszáradás (dehydratáció) ellen szintén kiemelt fontosságú.

Jelentős szerepe van a befogadó hely előkészítésének. A befogadó nyílások megfelelő kiképzésével
(mélység, nagyság stb.) állítják be, hogy az átültetett haj milyen irányba, milyen dőlésszögben, milyen eloszlással, milyen sűrűséggel növekedjen.  A fejtető egyes részein teljesen más beállításokat kell alkalmazni pl. a forgók területén.

A graftok beültetését szintén teljesen sérülés mentesen kell végezni, a teljes hajnövekedés érdekében.

A műtéti idő szintén nagyon fontos részben a páciens kényelme szempontjából, másrészt törekedni kell a graftok testen kívüli idejének csökkentésére.

A műtét után az előírt és ajánlott fejbőr kezelés, a gyógyulási időszakra vonatkozó tanácsok részletes ismerete és alkalmazása szintén elengedhetetlen a megfelelő hajbeültetési eredmény eléréséhez.